Agrounik razvija biološki dezificijens sa antiviralnim I antibakterijskim delovanjem protiv Covid19

07.04.2020

Agrounik razvija biološki dezificijens sa antiviralnim I antibakterijskim delovanjem protiv Covid19

Kompanija Agrounik se bavi 18 godina inovacijama i istraživanjem u biotehničkim naukama, razvija inovativni biološki dezinficijens sa antiviralnim i antibakterijskim delovanjem. 


Prirodni preparat pod nazivom Surfix, koji će biti namenjen za borbu protiv koronavirusa, biće dostupan za 15-ak dana.

Surfix je jedan je od 12 inovativnih projekata koji se finansiraju iz sredstava Fonda za inovacionu delatnost, a Agrounik ga razvija u saradnji sa Hemijskim fakultetom i Institutom za virusologiju Torlak.

Virusi koji se prenose kapljično, poput koronavirusa, imaju sposobnost da opstanu duži vremenski period u spoljašnjoj sredini, odnosno na predmetima i na rukama i time je mogućnost zaraze veća. Klasični hemijski dezinficijensi imaju ograničeno dejstvo, a uz to nisu ni prirodni i ne prijaju koži, jer vremenom dovode do njenog pucanja, pa virus može da se zavuče u pore oštećene kože.

 

S druge strane, Surfix je potpuno prirodan, biološki preparat za dezinfekciju, kako ruku, tako i radnih površina i podova.


Surfix po nanošenju formira jednu vrstu biofilma u vidu korisnih, probiotskih bakterija, koje čitav jedan dan mogu da prežive na radnim površinama i tako duže štite od virusa.

Sposobnost ovih bakterija je u tome što one proizvode različite supstance koje smanjuju sposobnost opstanka virusa na tretiranim površinama.

Krajnji rok za završetak svih ispitivanja i početak proizvodnje je 30. april, ali to će sigurno desiti i ranije, nasa kompanija radi dan i noć i očekujemo da Surfix za 15 dana bude gotov.


Kompanija Agrounik će prvih 10 tona Surfixa ustupiti državi na raspolaganje, odnosno Privrednoj komori Srbije, koja će to dalje distribuirati gde bude potrebno.

Surfix će se uskoro naći u slobodnoj prodaji na domaćem i stranom tržištu. Istaživanja ćemo nastaviti u cilju proširenja antiviralnog dejstva preparata na više grupa.