Surfix - novi dezificijens sa antiviralnim delovanjem uništio omotač i RNK virusa Covid19!

05.05.2020

Surfix - novi dezificijens sa antiviralnim delovanjem uništio omotač i RNK virusa Covid19!

Kompanija Agrounik proizvela je dezinfekcioni preparat "Surfix" koji na čvrstim površinama - drvetu, pločicama, staklu, metalu..., ubija virus Kovid 19, a te predmete čuva dekontaminirane u periodu od 24 sata od nanošenja.

Preparat je napravljen na bazi bakterije koja preživljava 24 sata na različitim materijalima, a kao takva će pružiti zaštitu od virusa korona.

Ako pločice operemo sa ovim preparatorom, bakterija preživljava 24 sata i imamo dužu zaštitu. Preparat se može koristiti i za dezinfekciju ruku, pa tako imamo manje mogućnosti da sa neke površine rukama omogućimo dospevanje virusa u naš respiratorni sistem,trenutno je industrijska proizvodnja u toku, a sledeće nedelje se može očekivati preparat "Surfix" koji će se koristiti tako što će se u četiri, pet litara vode staviti oko 100 mililitara preparata.

Mogu se sa njim brisati kvake, staklene površine, drvene površine, plastika, gde god da možemo doći u kontakt, a mogu se dezinfikovati i ruke.

Kada je u pitanju antiviralno dejstvo tog preparata, dokazan je metabolik bakterije koji deluje na lipidnu ovojnicu virusa, koja rasturi, razori, dezintegriše lipidnu viurusnu ovojnicu i njen protein koji je odgovoran za vezivanje virusne čestice za površinu osetljive ćelije domaćina.

Osim kompanije Agrounik, koja je nosilac projekta i bakterije i čitave proizvodnje, na spravljanju preparata angažovani su i Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu, Gradski zavod za javno zdravlje i Naučni institut za veterinarstvo u Novom Sadu.

Naučne institucije su pratile istraživanja obavljana u okviru kompanije Agrounik, gde su razmnožavali bakterije i prelazili sa laboratorijske proizvodnje na industrijsku.

Agrounik je projekat dobio preko Fonda za inovacionu delatnost u pozivu Kovid 19 koji je raspisan po hitnom postupku zbog situacije prouzrokovane epidemijom virusa korona, a s obzirom da se bavimo mikrobiologijom, vodili smo se idejom da bi mikroorganizmi mogli da budu rešenje za dezinfekciju.

Ogledi su rađeni u Institutu za veterinarstvo u Novom Sadu, gde su se uzimali uzorci pozitivnih pacijenata na virus korona pa te uzorke, odnosno Kovid 19, mešali sa bakterijom.

Tada je dokazano da tamo gde je bio naš preparat virusa više nije bilo, što znači da je potpuno uništena i lipidna ovojnica, odnosno proteinski omotač i RNK.

Kao društveno odgovorna kompanija, Agrounik je odlučio da 10 tona preparata "Surfixa" pokloni zdravstvenim ustanovama, bolnicama i tamo gde je najpotrebnije, a drugi deo će biti i u maloprodaji.

Dok se preparat ne pojavi i u malopradoji, od sledeće nedelje zainteresovani se mogu javiti kompaniji Agrounik.