O nama


AGROUNIK se bavi istraživanjima u oblasti biotehnologije, proizvodnjom, distribucijom i prodajom mikrobioloških preparata sa primenom u poljoprivrednoj proizvodnji.

Agrounik u svom proizvodnom asortimanu ima 17 registrovanih i sertifikovanih proizvoda koji se primenjuju kao biofertilizatori za tretman zemljišta, semena i folijarnu prihranu, kao i inokulanti za pripremu silaže i prečišćavanje otpadnih voda. Svi preparati su intelektualna svojina Agrounika i zaštićeni su patentom.

Industrijska proizvodnja mikrobiološkog đubriva SLAVOL započeta je 2005. godine po recepturi prof. dr Snežane Đorđević. Sedište firme i proizvodni pogon nalaze se u Šimanovcima, pored autoputa Beograd-Šid.

Distribucija proizvodnog programa, kao i edukacija potrošača na teritoriji Srbije, obavlja se preko distributivnih centara u Beogradu, Bečeju, Novom Sadu, Somboru, Zrenjaninu, Beloj Crkvi, Loznici, Smederevu, Čačku, Kruševcu i Leskovcu.

U Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji Agrounik posluje preko svojih predstavništava-ćerki firmi. Agrounik svoje proizvode izvozi i u Rusiju, Iran, Tursku, Grčku, Bugarsku, Albaniju, Sloveniju i Crnu Goru.

Vizija kompanije Agrounik je da postane regionalni lider u istraživanju, razvoju, proizvodnji, distribuciji i prodaji preparata na bazi mikroorganizama i njihovih metabolita.

Naših 10 vrednosti

Naucni rad. Posvećenost naučno istraživačkom radu predstavalja jezgro našeg potencijala za dalji rast i razvoj.
Inovativnost. Mi smo posvećini razvoju novih inovativnih proizvoda kako bi uticali na razvoj tržišta i nauke.
Stručnost zaposlenih. Našu firmu čine ljudi od iskustva u različitim oblastima poljoprivrede i nauke.
Međuljudski odnosi. Trudimo se da održimo pozitivnu radnu atmosferu u okviru organizacije.
Kvalitet. Kvalitet naših proizvoda se meri visinom prinosa i kvalitetom useva.
Operativna efikasnost.  Vodimo računa o troškovima i sagledavamo povratnu vrednost naših ulaganja.
Etičnost.  Poštujemo principe etičkog ponašanja i  dogovore sa našim klijentima i partnerima, kao i sa svim drugim internim i eksternim stejkholderima.
Orijentacija na rezultat. Inisistiramo na jasnoj odgovornosti za ostvarenje planiranog rezultata.
Liderstvo. Smatramo da biti prvi u nečemu, imati hrabrosti i volje kao i imati viziju kako stići do cilja predstavalja komparativnu prednost u današnjem dinamičnom okruženju.
Vrednost za vlasnika. Preduslov distribucije vrednosti na stejkholedere je održivo stvaranje vrednosti za vlasnike.     

PROIZVODNJA


Proizvodnja se obavlja u Šimanovcima pored Beograda. Proizvodni pogon je opremljen najsavremenijim fermentorima za industrijsko umnožavanje mikroorganizama i produkciju njihovih metabolita.

Proces proizvodnje je automatizovan, sa ugrađenim CIP sistemom za pranje i sterilizaciju. Savremene elektronski kontrolisane linije za pakovanje omogućavaju pakovanje proizvoda u različite tipove ambalaže. Kontrola proizvodnog procesa kao i kvalitet poluproizvoda i gotovog proizvoda se vrše u svakoj definisanoj fazi proizvodnog ciklusa  u savremeno opremljenim laboratorijama za mikrobiologiju i fiziologiju biljaka.

Magacinski prostor je opremljen paletnim skladištem i kontrolisanim uslovima za čuvanje i lagerovanje gotovih proizvoda.

Posedujemo HACCP sertifikat koji garantuje standard kvaliteta u svakoj fazi proizvodnje i maksimalnu bezbednost primene naših proizvoda u poljoprivrednoj proizvodnji.

Za primenu naših proizvoda u organskoj proizvodnji posedujemo ETKO sertifikat koji je akreditovan od strane Evropske unije. Sertifikat potvrđuje da je primena svih naših proizvoda u organskoj proizvodnji bezbedna za životnu sredinu i da je proizvod potpuno prirodan bez hemijskih aditiva.

Agrounik je dobitnik Međunarodne nagrade za liderstvo, tehnologiju i inovaciju "International star for leadership in quality Paris 2011", Međunarodnog komiteta u Parizu koja se dodeljuje za dobre poslovne rezultate, zadovoljstvo kupca, planiranje i donošenje odluka, ljudske resurse i procese u proizvodnji.

NAUČNO – ISTRAŽIVAČKI RAD


Agrounik je registrovan kao razvojno–proizvodni centar pri Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS (MNPRT) što mu daje mogućnosti obavljanja delatnosti istraživanja, stvaranja, razvoja, primene i plasmana inovacija.

Agrounik učestvuje u većem broju naučnih projekata koji su finansirani od Fonda za inovacionu delatnost i MNPRT pri čemu sarađuje sa brojnim zvaničnim naučnim institucijama u Srbiji i regionu: Poljoprivrednim fakultetima u Beogradu, Novom Sadu, Agronomskim fakultetima u Zagrebu, Čačku, Fakultetom za zemjodelski nauki i hranu u Skopju, Hemijskim fakultetom u Beogradu i Institutom za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Beogradu, itd.

SLAVOL kao prvi prepoznatljiv proizvod kompanije Agrounik dobio je niz nagrada od kojh ističemo zlatnu medalju – ‘’EUREKA’’ u Briselu 2005. godine, zlatnu medalju “IDEA” 2005. godine u Mađarskoj i nagrada za patent Privredne komore Beograd, 2007. godine.

POVEZIVANJE NAUKE I PRIVREDE


Agrounik je prepoznat u Srbiji i inostranstvu po implementaciji nauke u privredu: povezivanju naučnog rada u rezultatu kojeg nastaju novi proizvodi, njihova proizvodnja, primena i prodaja. Rezultati naučnog rada se prenose do poljoprivrednih proizvođača preko zaposlenih inženjera poljoprivrede. U Srbiji, Hrvatskoj, BiH i Makedoniji u stalnom radnom odnosu je 21 inženjer poljoprivrede koji su u svakodnevnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima, vrše edukaciju o prednostima primene naše tehnologije u organskoj i konvencionalnoj proizvodnji, obavljaju distribuciju proizvoda, učestvuju na sajmovima i seminarima.

Rezultati ogleda se štampaju u brošurama koje su dostupne velikom broju proizvođača. Na taj način je ostvaren moto „nauka od laboratorije do njive“.  Za postignute rezultate  Agrounik je dobitnik brojnih priznanja.

Agrounik je 2008. godine proglašen za najbolje malo i srednje preduzeće, a prof.dr Snežana Đorđević za preduzetnika godine. Nagradu su dodelili “Blic” i "Banca Intesa" uz podršku Ministarstva ekonomije i finansija RS, Agencije za strana ulaganja i promociju biznisa SIEPA, Privredne komora Srbije i Nacionalne službe za zapošljavanje RS. Agrounik je prepoznat od strane bonitetne kuće Coface kao kompanija koja zaslužuje sertifikat Excellent SME zahvaljujući pozitivnoj finansijskoj i bonitetnoj oceni.

Agrounik je dobitnik nagrade Golden Superbrand za najinovativniju kompaniju 2015/2016 godine, na osnovu sledecih kriterijuma: prepoznatljivost i ugled brenda, dugogodišnja doslednost i pouzdanost i odgovorno poslovanje. Agrounik je 2017. godine dobitnik nagrade i priznanja ’’Inovativni preduzetnik godine’’ od strane organizacije Ernest and Young.