O nama


AGROUNIK se bavi istraživanjima u oblasti biotehnologije, proizvodnjom, distribucijom i prodajom mikrobioloških preparata sa primenom u poljoprivrednoj proizvodnji. Agrounik u svom proizvodnom asortimanu ima 14 registrovanih i sertifikovanih proizvoda koji se primenjuju kao biofertilizatori za tretman zemljišta, semena i folijarnu prihranu, kao i inokulanti za pripremu silaže i prečišćavanje otpadnih voda.Svi preparati su intelektualna svojina Agrounika i patentom su zaštićeni.Industrijska proizvodnja mikrobiološkog đubriva Slavol je započeta 2005.godine po recepturi prof.dr Snežane Đorđević.

Sedište firme i proizvodni pogon se nalaze u Šimanovcima, pored autoputa Beograd-Šid. Distribucija proizvodnog programa, kao i edukacija potrošača na teritoriji Srbije, se obavlja preko distributivnih centara u Beogradu, Bečeju, Novom Sadu, Somboru, Zrenjaninu, Beloj Crkvi, Loznici, Smederevu, Čačku, Kruševcu, Leskovcu.U Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji Agrounik posluje preko svojih predstavništva-ćerki firmi. Agrounik svoje proizvode izvozi u Bugarsku, Grčku i Crnu Goru. Posedujemo sertifikate i dozvolu Ministarstva poljoprivrede Danske, za uvoz naših proizvoda što otvara mogućnost proširenja izvoza i u ostale zemlje EU. U toku je registracija naših proizvoda u Rusiji i Americi. Vizija kompanije Agrounik je da postane regionalni lider u istraživanju, razvoju, proizvodnji, distribuciji i prodaji mikrobioloških preparata na bazi mikroorganizama i njihovih metabolita.

Naših 10 vrednosti

Naucni rad. Posvećenost naučno istraživačkom radu predstavalja jezgro našeg potencijala za dalji rast i razvoj.
Inovativnost. Mi smo posvećini razvoju novih inovativnih proizvoda kako bi uticali na razvoj tržišta i nauke.
Stručnost zaposlenih. Našu firmu čine ljudi od iskustva u različitim oblastima poljoprivrede i nauke.
Međuljudski odnosi. Trudimo se da održimo pozitivnu radnu atmosferu u okviru organizacije.
Kvalitet. Kvalitet naših proizvoda se meri visinom prinosa i kvalitetom useva.
Operativna efikasnost.  Vodimo računa o troškovima i sagledavamo povratnu vrednost naših ulaganja.
Etičnost.  Poštujemo principe etičkog ponašanja i  dogovore sa našim klijentima i partnerima, kao i sa svim drugim internim i eksternim stejkholderima.
Orijentacija na rezultat. Inisistiramo na jasnoj odgovornosti za ostvarenje planiranog rezultata.
Liderstvo. Smatramo da biti prvi u nečemu, imati hrabrosti i volje kao i imati viziju kako stići do cilja predstavalja komparativnu prednost u današnjem dinamičnom okruženju.
Vrednost za vlasnika. Preduslov distribucije vrednosti na stejkholedere je održivo stvaranje vrednosti za vlasnike.     

PROIZVODNJA


Proizvodnja se obavlja u novo izgrađenoj industrijskoj hali na 2.100 m2 u Šimanovcima pored Beograda.Proizvodni pogon je opremljen najsavremenijim fermentorima za industrijsko umnožavanje mikroorganizama i dobijanje njihovih metabolita.  Proces proizvodnje je automatizovan, sa ugarđenim CIP sistemon za pranje i sterilizaciju. Savremene elektronski kontrolisane linije za pakovanje omogućavaju   pakovanje proizvoda u različite tipove ambalaže. Kontrola proizvodnog procesa kao i kvalitet poluproizvoda i gotovog proizvoda se vrše u svakoj definisanoj fazi proizvodnog ciklusa  u savremeno opremljenim laboratorijama za mikrobiologiju i fiziologiju biljaka. Magacinski prostor je opremljen paletnim skladištem i kontrolisanim uslovima za čuvanje i skladištenje gotovog proizvoda.

Posedujemo HACCP sertifikat koji garantuje standard kvaliteta u svakoj fazi proizvodnje i maksimalnu bezbednost primene naših proizvoda u poljoprivrednoj proizvodnji. Za primenu naših proizvoda u organskoj proizvodnji posedujemo ETKO sertifikat koji je akreditovan od strane Evropske unije. Sertifikat potvrđuje da je primena svih naših proizvoda u organskoj proizvodnji bezbedna za životnu sredinu i da je proizvod potpuno prirodan bez hemijskih supstanci. Takođe, Agrounik je dobitnik Međunarodne nagrade za liderstvo, tehnologiju i inovaciju "International star for leadership in quality Paris 2011", Međunarodnog komiteta u Parizu.koja se dodeljuje za dobre poslovne rezultate, zadovoljstvo kupca, planiranje i donošenje odluka, ljudski resursi, procesi u proizvodnji.

NAUČNO – ISTRAŽIVAČKI RAD


Agrounik je registrovan kao razvojno–proizvodni centar pri  Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja što mu daje mogućnosti obavljanja delatnosti istraživanja, stvaranja, razvoja, primene i plasmana inovacija.  Agrounik sarađuje  sa Poljoprivrednim fakultetima u Zemunu, Novom Sadu, Osijeku, Podgorici i Skopju, Ljubljani i Grčkoj,  Institutima u Smederevskoj Palanci, Čačku i Osijeku, kao i sa brojnim poljoprivrednim stručnim službama u Srbiji. Takođe imamo veoma uspešnu saradnju sa Hemijskim  fakultetom u Beogradu i Institutom za molekularnu genetiku u Beogradu. Za inovacije Slavol kao prvi  brand Agrounika dobio je niz nagrada od kojh ističemo zlatnu medalju – ‘’EUREKA’’ u Briselu 2005. godine, zlatnu medalju “IDEA” 2005. godine u Mađarskoj i nagrada za patent Privredne komore Beograd, 2007. godine.

POVEZIVANJE NAUKE I PRIVREDE


Rezultati  naučnog rada i ogleda se prenose do poljoprivrednih proizvođača preko zaposlenih  inženjera poljoprivrede. U Srbiji, Hrvatskoj, BIH i Makedoniji u stalnom radnom odnosu je 20 inženjera poljoprivrede koji su u svakodnevnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima, vrše edukaciju o prednostima primene naše tehnologije u organskoj i konvencionalnoj proizvodnji, obavljaju distribuciju proizvoda, ušestvuju na sajmovima i seminarima. Takođe, organizuju se stručna predavanja eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti poljoprivrede koji direktnom edukacijom i iskustvima prenose znanja. Rezultati ogleda se štampaju u  brošurama koje su dostupne velikom broju proizvođača. Na taj način je ostvaren moto „nauka od laboratorije do njive“.  Povezivanje naučnog rada preko proizvodnje, primene kod poljoprivrednih proizvođača kao i direktna implementacija nauke u privredu je prepoznata u Srbiji i inostranstvu.

Agrounik je 2008. godine proglašen za najbolje malo i srednje preduzeće, a prof. dr Snežana Đorđević za preduzetnika godine. Nagradu dodeljuje jedan od najtiražnijih dnevnih listova “Blic” i Banca Intesa uz podršku Ministarstva ekonomije i finansija, Agencije za strana ulaganja i promociju biznisa SIEPA, Privredne komora Srbije i Nacionalne službe za zapošljavanje. Agrounik je prepoznat od strane bonitetne kuće Coface kao kompanija koja zaslužuje sertifikat Excellent SME zahvaljujući pozitivnoj finansijskoj i bonitetnoj oceni.Takođe, dobitnik je nagrade Golden Superbrand za najinovativniju kompaniju 2015/2016 godine, na osnovu sledecih kriterijuma: prepoznatljivost i ugled brenda, dugogodišnja doslednost i pouzdanost i odgovorno poslovanje.