PRIHRANA PŠENICE

Vegetativni period biljke započinje klijanjem, kome prethodi apsorpcija određene količine vode iz tla. Iz nabubrele klice izbijaju korenčići koji se šire na dole i stabaoce koje ide ka površini. U ovom stadijumu, u klici, kao i u ostalim delovima zrna, nastaju velike promene biohemijske i koloidne prirode

U fazi razvoja pšenice izuzetno je bitno da ona bude dobro snabdevena hranjivim materijama, stoga preporučujemo i prvu prihranu pšenice Slavolom  u količini od 7 litara po hektaru. Ukoliko je u toku zime bilo nepovoljnih vremenskih uslova po pšenicu, odnosno golomrazica ili je pšenica bila zabarena (ležala u vodi), naša preporuka je, radi što bržeg oporavka biljke, primena Amiksola-biljne aminokiseline potpuno prirodnog porekla i to folijarno, u koncentraciji od 2 do 3 litara po hektaru.

U fazi klasanja i cvetanja biljke, čime počinje generativni, odnosno reproduktivni period na vrhu stabla formira se cvast u kojoj se nalazi veliki broj cvetova. Jedan ili više cvetova formiraju klaske koji čine osnovne elemente klasa. Upravo su ove faze, zbog svojih specifičnosti i činjenice da se delom i u njima određuje potencijal prinosa, idealne za drugu prihranu pšenice Slavolom, takođe u koncentraciji od 7l po hektaru a čime pored povećanja potencijala prinosa možemo uticati na kvalitet zrna i na hektolitar kod pšenice.

Ukoliko se pak u ovim fazama razvoja jave nepovoljni vremenski uslovi, pojava grada, napad bolesti i štetočina tada preporučujemo primenu Amixola u koncentraciji od 2 do 3 litara po hektaru, kako bi biljka što lakše prebrodila ovakva stanja stresa.